Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε συνθήκες συρρίκνωσης της αγοράς – γράφει ο κ. Π. Λέκκας στην naftemporiki.gr
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για το ελληνικό επιχειρείν, ο οποίος σε συνθήκες στάσιμου ΑΕΠ αυξάνεται συνεχώς. Οι πρόσφατες μελέτες, τόσο από την ICAP όσο και από την Grant Thornton απέδειξαν ότι o προβληματισμός που υπάρχει πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με το κλείσιμο της στρόφιγγας κεφαλαίων από τις τράπεζες αλλά και με την ευρύτερη αδυναμία πολλών εταιρειών να υποστηρίξουν την αύξηση του τζίρου τους. Μάλιστα πολλές εταιρείες, ειδικά μικρομεσαίες που βλέπουν ευκαιρίες για να αποκτήσουν μερίδια στην αγορά που δραστηριοποιούνται ή να «ανοιχτούν» σε μία νέα, δεν το καταφέρνουν λόγω της ανυπαρξίας κεφαλαίου κίνησης ακόμη και λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Τα όποια διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Ειδικά οι μικρότερες εταιρείες που δεν έχουν ανάγκη μεγάλου μεγέθους χρηματοδοτήσεις, δεν αποτελούν ελκυστικούς στόχους για τα περισσότερα επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Αυτό το «κενό» έρχεται να καλύψει ο θεσμός των Εταιρειών Κεφαλαίου Επενδυτικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ).
Οι ΕΚΕΣ, αποτελούν ένα σχετικά νέο επενδυτικό εργαλείο που έχει κάνει τα πρώτα βήματά του στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Με βάση το Ν.4141/2013, σκοπός τους είναι να επενδύουν στα κεφάλαια μη εισηγμένων εταιριών, ενώ για την ίδρυση τους απαιτείται ένα ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 300.000 ευρώ, δηλαδή ένα χαμηλό ποσό. Από τη φύση της λοιπόν η ΕΚΕΣ μπορεί να απευθύνεται και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν κερδοφόρα ακόμα και σχετικά μικρές ενέσεις ρευστότητας.
Μέχρι σήμερα η μόνη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο, είναι η CNL CAPITAL, η οποία διευθύνεται από τους Παναγιώτη Λέκκα και Νικόλαο Χλωρό. Η εταιρεία ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο 800.000 ευρώ, από 25 μετόχους και πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που τριπλασίασε τα αρχικά της κεφάλαια. Η CNL CAPITAL παρέχει ρευστότητα σε μικρομεσαίες Ανώνυμες Εταιρίες μέσω βραχυχρόνιων ομολογιακών δανείων. Έχει επενδύσει σε 6 εταιρείες, με δυο εξ αυτών να έχουν ήδη αποπληρώσει τη χρηματοδότηση που έλαβαν. Η εταιρία στοχεύει το 2017 να προχωρήσει σε πολλαπλάσιο αριθμό επενδύσεων, αξιοποιώντας τα αυξημένα της κεφάλαια αλλά και τη μεγάλη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης από μικρομεσαίες εταιρίες. Η CNL CAPITAL, όπως δεσμεύεται και από τον νόμο, θα εισέλθει στο ΧΑ, μία κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2018.
Η ανάγκη για ρευστότητα είναι πιο έντονη από ποτέ λέει ο Παναγιώτης Λέκκας, της CNL CAPITAL ΕΚΕΣ. ‘Όπως σημειώνει στη «Ν» ο κ. Λέκκας, η CNL CAPITAL απευθύνεται σε υγιείς, εταιρίες που αναζητούν κεφάλαια για να κερδίσουν έδαφος στην αγορά και όχι για να καλύψουν ανάγκες επιβίωσης.. Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια εταιρία για να εξεταστεί το αίτημα της από την CNL CAPITAL ΕΚΕΣ είναι: να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη, να μην έχει πρόσφατες εγγραφές στον Τειρεσία, να έχει ικανοποιητικά περιθώρια μεικτού κέρδους σε σχέση με τη συχνότητα του εμπορικού κύκλου της και να μπορεί να εκχωρήσει (εξασφαλιστικά μόνο, όχι πλήρως) απαιτήσεις από εταιρικούς πελάτες της. Το μέγεθος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 200,000 έως 500,000 ευρώ και η διάρκεια της μπορεί να φτάσει έως τους 12 μήνες».
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Χλωρό «Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη σημαντική συρρίκνωση της, η οικονομία εξακολουθεί να δουλεύει και η αγορά να έχει ανεκπλήρωτες χρηματοδοτικές ανάγκες. Ερχόμαστε σε επαφή με αρκετές εταιρίες που, παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα, δεν ασχολούνται με την επικαιρότητα και τα σκαμπανεβάσματα της, αλλά έχουν προσαρμοστεί στις νέες οικονομικές συνθήκες και προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους. Οι εταιρίες αυτές αξίζουν υποστήριξης, αλλά ακόμα οι επενδυτές είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς το επενδυτικό ρίσκο της Ελληνικής οικονομίας».
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο www.naftemporiki.gr