Τα μυστικά για εξασφάλιση ρευστότητας μέσω των ΕΚΕΣ – γράφει ο Γιώργος Σακκάς στο naftemporiki.gr
Ενα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κάνει δειλά τα βήματά του στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, με βασικό χαρακτηριστικό την ευελιξία των επενδύσεων, το μικρό μέγεθος των εταιρειών στις οποίες επενδύει, αλλά και τη μορφή της παρεχόμενης ρευστότητας. Οι Εταιρείες Κεφαλαίου Επενδυτικών Συμμετοχών αποτελούν χρηματοδοτικά σχήματα τα οποία συνδυάζουν χαρακτηριστικά, τόσο από τα AKEΣ (Venture Capital) όσο και από τις ΑΕΕΧ.
Ειδικότερα, με βάση το Ν.4141/2013, για την ίδρυση της εταιρείας απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίων της τάξης των 300.000 ευρώ, δηλαδή ένα χαμηλό ποσό. Από τη φύση της λοιπόν η ΕΚΕΣ απευθύνεται μόνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με μικρές ενέσεις ρευστότητας μπορούν να πραγματοποιήσουν κινήσεις. Κύρια κατεύθυνση λοιπόν των κεφαλαίων αναμένεται να είναι εταιρείες οι οποίες μπορούν να απορροφήσουν μέχρι το 25% των συνολικών κεφαλαίων της ΕΚΕΣ.
Οι ΕΚΕΣ μοιάζουν με τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, όμως απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επενδύουν μόνο σε εισηγμένες εταιρείες. Από την άλλη μεριά, όπως και οι ΑΕΕΧ, θα πρέπει να εισαχθούν σε οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης 24 μήνες μετά την ίδρυσή τους, ενώ αν συντρέχουν λόγοι μπορούν να λάβουν παράταση έως και 18 μήνες. Επίσης, στη λήξη κάθε χρήσης θα πρέπει να είναι επενδυμένο το 40% του συνολικού τους κεφαλαίου.
Μια επίσης πολύ σημαντική διαφορά με άλλα επενδυτικά εργαλεία αποτελεί το γεγονός ότι οι ΕΚΕΣ δεν χρειάζεται να παρέχουν ρευστότητα μόνο μέσω μετοχικής συμμετοχής.
Μπορούν να καλύπτουν ομολογιακές εκδόσεις ή να προσφέρουν εγγυήσεις για τη δανειοδότηση εταιρειών. Παράλληλα μπορούν να χρηματοδοτούν συγκεκριμένες δραστηριότητες μιας εταιρείας με κάλυμμα κάποια απαίτηση της εταιρείας αυτής.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο www.naftemporiki.gr