Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις – γράφει ο Κώστας Γιαννόπουλος στο capital.gr
Για τις προοπτικές και τις ανάγκες που φιλοδοξεί να καλύψει η CNL CAPITAL στο σκέλος της χρηματοδότησης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων μιλούν στο “Κ” οι Παναγιώτης Λέκκας, πρόεδρος δ.σ., και Νίκος Χλωρός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών. Στη συνέντευξη τους αναφέρονται στις ανάγκες που υφίστανται για προσφορά δανειακών κεφαλαίων, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο, και αποκαλύπτουν τα μελλοντικά σχέδια για εισαγωγή της CNL CAPITAL στο Χ.Α.
Ποιες είναι οι συνθήκες στην προσφορά δανειακών κεφαλαίων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;
Οι τράπεζες από το μέσο του 2015 δεν εκταμιεύουν δάνεια με υπογεγραμμένες συμβάσεις, τα πλαφόν μειώνονται και συμβάσεις με το ευρύτερο Δημόσιο για προ-χρηματοδότηση απορρίπτονται. Πολλοί επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν μπαίνουν πια στον κόπο να καταθέσουν αιτήματα δανειοδότησης. Το 2016 αναμένεται πως βασική προτεραιότητα των τραπεζών θα είναι η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αναμένουμε μηδαμινή ουσιαστική επέκταση των πιστώσεων. Οι υφιστάμενες συνθήκες δεν προμηνύουν κάτι θετικό για την τραπεζική χρηματοδότηση των ΜμΕ το 2016.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες των ΜμΕ για χρηματοδότηση;
Οι εταιρείες που αιτούνται χρηματοδότησης ψάχνουν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Αναζητούν να καλύψουν τους 3-4 μήνες ανάμεσα στη λήψη μιας παραγγελίας και την εξόφλησή της. Επίσης, κάποιες εισαγωγικές εταιρείες χρειάζονται προχρηματοδότηση, καθώς οι οίκοι του εξωτερικού απαιτούν πλήρη εξόφλησή τους πριν εκδώσουν φορτωτικά έγγραφα. Υπό κανονικές συνθήκες, και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν κλασικές τραπεζικές δραστηριότητες με πολύ μικρό πιστωτικό ρίσκο. Έχοντας εξετάσει πάνω από 100 ΜμΕ τον τελευταίο χρόνο, θεωρούμε πως αρκετές εξ αυτών θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τα μεγέθη τους εάν είχαν πρόσβαση σε βραχυχρόνιο δανεισμό μεγέθους 200.000 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ κάθε φορά.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο στο www.capital.gr